Reisverslag Elbrus Expeditie 2017

 

Zaterdag 26 augustus 2017:

 

vertrek vanuit Ophemert naar Dusseldorf voor de vlucht naar Rusland.
Verwacht wordt om hier om 18.00 uur aan te komen na een tusselanding in Moskou. Deze nacht een overnachting in een hotel, voorlopig onze laatse keer op een normaal bed.

 


 

Dankbaar en met een goed gevoel omdat we al zo'n mooi bedrag voor Stichting Hartekind hebben mogen ontvangen, de teller staat deze ochtend op € 20.000,-!!


https://www.facebook.com/ina.willekes/videos/1465553913532223/ 

 

zondag 27 augustus 2017:


https://www.facebook.com/maarten.smeets.5/videos/1897470630278225/

 

maandag 28 augustus 2017:

 

Rustig aan naar boven sjokken. En dan te bedenken dat er heel veel kinderen zijn die überhaupt rustig moeten sjokken, omdat ze de pech hebben een aangeboren hartafwijking te hebben. Vandaar Stichting Hartekind, en dus https://elbrus-2017-experience.nlwaar de teller inmiddels dankzij heel veel gulle gevers op bijna 20300 Euro staat!

 

https://www.facebook.com/maarten.smeets.5/videos/1898263193532302/

 

https://www.facebook.com/ron.arendonk/videos/337243233400706/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dinsdag 29 augustus 2017


Wat een dag. Ronald is opgestaan met barstende koppijn en heeft de dappere, maar zwaar klote beslissing genomen de strijd te staken. Mijn goede vriend, die mij zo gek heeft gekregen aan dit fantastische avontuur mee te doen, is zoals ik van hem gewend ben verstandig geweest en zit nu hopelijk in een warm bad in Kislovodsk. Een bikkel. There's no shame in trying. Tot over een week, maat, namens William, Maarten, Ron en Aart.

 

Maarten: Goedemorgen! Or is it... 6:00 aan het ontbijt, zodat we om 7:00 kunnen vertrekken. Weersvoorspelling: naadje. Graadje of 10 en bakken regen. Gelukkig hoeven we maar 1300 meter omhoog. En daarna weer terug. Daarom maar even een foto van koeien die in de rij staan voor de douche.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmpje van Ron:
https://www.facebook.com/ron.arendonk/videos/337595890032107/

 

 

 

woensdag 30 augustus 2017

 

Goedemorgen! 4 gaan er naar High Camp, 1 gaat Ronald vergezellen. Het weer lijkt wat gekalmeerd, en we hopen dat onze spullen nog onder die steen op de berg liggen. Het goede nieuws is dat we vandaag niet meer terug hoeven naar Base Camp. Ijs en weder dienende. Letterlijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ron: Net een bericht uit kamp twee (High camp) ontvangen. Maarten, Aart en William zijn veilig aangekomen. Vanwege geen/slecht bereikt houden we een ieder zoveel als mogelijk via deze omweg op de hoogte!

 

donderdag 31 augustus 2017

 

Filmpje van Ronald:
https://www.facebook.com/ron.arendonk/videos/338214366636926/

 

 

Ronald: Net contact gehad met de klimmers, ze hebben gisteren veilig maar vermoeid het high camp op 3800m bereikt. Vanochtend hebben ze hun acclimatisatie tocht naar de Rotsen van Lenz op 4800m al na op 4100m moeten staken, een striemende storm maakte verder klimmen onverantwoord. Morgen doen ze weer een poging. Vrijdag is dan een rustdag, de dag erna zou het weer een toppoging lijken toe te laten. Dus duim voor goed weer, en doneer voor het goede doel!

 

 

Ron: Correctie op het bericht van Ronald: morgen (vrijdag) tweede poging om de rotsen van Lens te bereiken. Zaterdag is dan de rustdag (in plaats van de vrijdag). Dan gaan William, Aart en Maarten zaterdagnacht/zondag op weg naar de top. Natuurlijk als het weer dat toelaat.

 

 

vrijdag 1 september 2017

 

Ronald:Zojuist weer even contact gehad met de klimmers. Door de aanhoudende storm kunnen ze vandaag niks, alleen maar in de tent blijven liggen. Naar het toilet gaan is een expeditie op zich, en het water komt horizontaal de kraan uit ...binnen blijven dus. Ze hebben geen last van de aardverschuivingen aan de andere kant van de berg, dat is heel ver weg, dus morgen gaan ze wederom proberen om naar 4800m te gaan.

Zonder een acclimatisatietocht vooraf is een toppoging op zondag een lastig klusje, dus we hopen maar op beter weer voor ze voor morgen.

 

Ron: Vanavond hebben wij Peter uit Duitsland ontmoet. Afgelopen twee dagen was hij bij Aart, Maarten en William in high camp. Vergeef hem dat na 6 dagen high camp en 2 mislukte summits de alcohol al redelijk grip op hem heeft gekregen na zijn terugkomst in het dal....
https://www.facebook.com/ron.arendonk/videos/338750233250006/

 

 

zaterdag 2 september 2017:


Een spannende dag. Lukt het vandaag niet om naar de 4.800 meter te lopen, dan zit er voor ons geen Top-dag in. Deze hoogtemeters zijn nodig om te acclimatiseren en geen problemen te krijgen met je lichaam.
De ochtend start weer met slecht weer, de wind blijft aanhouden en maakt het niet mogelijk om  vroeg in de ochtend te vertrekken. Weer wachten.....
Om half 10 in de ochtend gaat de wind verminderen, Taco onze gids geeft aan om onze spullen klaar te maken, om 10.00 uur vertrekken!


We zijn blij voor deze kans. Aart, ons teamlid, heeft nog steeds ernstig last van hoogteziekte. Start wel met ons mee, maar moet na 100 meter toch afhaken. Helaas moet hij teruggebracht worden naar het basiskamp, voor zijn eigen gezondheid.
Nu blijven we nog maar over met z'n twee, Maarten en William.

 

Na een straffe wandeling, klimmen met stijgijzers en afzien, bereiken we de 4.800 meter! Weer een stap verder in het bereiken van de Top. Nu afwachten wat het weer morgen gaat doen, onze laatste kans!

 

zondag 3 september 2017:

 

 

 

Een andere groep vertrekt om 00.00 uur. Dit was ook bij ons de bedoeling. Maar omdat we gisteren pas om vier uur in de middag terugwaren en er normaal gesproken een rustdag zit tussen de 4.800 mter en de topdag besloten om 03.00 uur te vertrekken. Verder had de gids ervaren dat zowel Maarten als ik een redeijk tempo hebben, we gaan vertekken!


Het weer werkt mee, de wind is beperkt, Starten in het donker met alleen je hoofdlampje. De tocht is zwaar, vooral het laatste deel is stijl en het gebrek aan zuurstof speelt parten. Na iedere 3 stappen een moment van rust. Door al je grenzen heen gaan en de oppeppende woorden van gids Taco zijn nodig om door te zetten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 9 uur swoegen de Top bereikt!

 

 

 

 

Nog 3 uur teruglopen naar het kamp en deze prestatie vieren met elkaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

maandag 4 september 2017:

 

Vandaag de afdaling van High Camp op 3.800 meter naar het Basis Camp. Hiervandaan met 4-wheel drive auto's weer een hobbelige rit naar de stad.
Hier wacht de rest van het team en een heerlijke warme douche. Deze is echt wel verdiend naar 6 dagen.....
De telefoon krijgt weer bereik en loopt vol met alle berichtjes van de afgelopen dagen. Ontzettend mooi om te ervaren hoeveel mensen meeleven en interesse hebben voor onze Experience.

 

dinsdag 5 september 2017:

 

Terugreis via Moskou naar Nederland.